Luk vindue

Download "laserWidth"

"laserWidth" er et program, der kan bruges til at beregne tykkelsen af et hår ud fra målinger på det diffraktionsmønster, der opstår, når en laserstråle rammer håret. Se en beskrivelse af forsøget her.

I programmet indtaster man L (afstanden fra håret til skærmen) og x (afstanden fra den midterste lysplet til et mørkt bånd). Hvis man måler afstanden til det første bånd, skal Order sættes lig 1. Tilsvarende kan man vælge af måle afstanden til et andet bånd. For at beregne tykkelsen, klikker man på Calculate. Husk først at indstille laserens bølgelænde i menuen!

Når man har udregnet en tykkelse, kan man vælge at gemme denne i en datafil. Dette gøres ved at klikke på Save. Dataene gemmes i en semikolon-separeret fil, der let kan hentes ind i for eksempel Excel.

Før man gemmer tykkelsen, skal man indtaste farve, køn, alder, race og kommentar. Dermed bliver det muligt at lave statistik på forskellige hårtyper. Er lyst hår for eksempel tyndere eller tykkere end mørkt hår? Har piger tyndere hår end drenge? Betyder alder og race noget for hårets tykkelse?

Programmet kan hentes som en .zip-fil, der indeholder selve laserWidth i .exe-format samt skabelonen til en datafil. De to filer skal ligge i samme folder.

Download programmet her!FYSIKBASEN.dk - Den danske database for fysikforsøg